Juga

Di mana si manja hidup dan apa yang dimakannya?


Kacau mudah dikelirukan dengan tetikus : warna bulu yang sama, ekor panjang.

Satu-satunya perbezaan adalah dalam bentuk moncong: di celah, ia berakhir dengan proboscis memanjang (berkat ia mendapat namanya).

Ya, dan haiwan-haiwan ini tidak memiliki hubungan kekeluargaan dengan tikus, kerana tikus tergolong dalam tikus, sedangkan tikus adalah mamalia serangga.

Habitat

Ini adalah sebahagian daripada pemangsa terkecil di planet ini. Kerana sifat agresif mereka, mereka mendapat julukan "setan kecil". Keluarga shrews mempunyai sekitar 300 spesies, yang pada gilirannya digabungkan menjadi 2 subfamilies: kacau (dengan gigi putih) dan kacau (dengan gigi berwarna gelap).

Spesies utamanya adalah: cengkeraman kecil, pygmy shrew, penyejuk air (ia hidup terutamanya di pinggir badan air Rusia), raksasa (baca lebih lanjut mengenai spesies yang hebat di sini). Haiwan kecil ini diedarkan hampir di seluruh dunia, mereka tidak takut sama ada panas atau sejuk. Jawab soalan: Di manakah cendawan itu tinggal? sangat sederhana - di mana sahaja.

Mereka boleh didapati: di Amerika Selatan, Colombia, Amerika Syarikat, Rusia... Satu-satunya pengecualian adalah kawasan kutub (wakil keluarga ini sangat jarang terdapat di sana) dan Australia.

Kira-kira 20 spesies tikus hidup di wilayah Rusia. Selalunya, shrew dijumpai (mengenai siapa shrew itu dan apa ciri-cirinya, cari di sini). Shrew adalah haiwan yang sangat kecil, panjang badannya, bergantung pada spesiesnya, berkisar antara 3 hingga 18 cm.

Bulu mantel bulunya tebal dan coklat pendek, giginya tajam, moncongnya memanjang, di hujungnya terdapat proboscis bergerak, yang dia gunakan secara aktif untuk mencari makanan, melonggarkan dan menggali tanah, di sisi badan terdapat kelenjar khas yang mengeluarkan bau musky yang menyengatmenakutkan musuh.

Shrews mempunyai deria sentuhan dan bau yang berkembang dengan baik, tetapi penglihatannya agak lemah. Mereka tidak berhibernasi, mereka aktif sepanjang tahun, pada musim panas mereka mengerumuni dedaunan untuk mencari makanan, pada musim sejuk mereka berlari di bawah penutup salji. Perbanyakkan 1-2 kali setahun, dalam setiap brood terdapat 1 hingga 10 bayi. Musim pembiakan yang paling aktif adalah musim bunga - musim panas. Jangka hayat adalah 18 bulan.

Di mana ia dijumpai?

Di manakah lelaki itu tinggal? Haiwan ini unik di darat (bahkan penyedut air menetap di lubang di tebing takungan, lebih suka tanah daripada air). Biasanya, hutan dengan tumbuh-tumbuhan dan kebun lebat dipilih untuk tempat penempatan, kerana mereka suka tidur di tempat tidur yang lembut dari dedaunan tahun lalu.

Burrows tidak menggali dalam, tetapi mereka jarang melakukannya sendiri, lebih suka menduduki rumah orang lain, ditinggalkan oleh pemiliknya. Haiwan ini sangat menyukai pokok busuk, di mana anda boleh menjumpai celah yang selesa atau berlubang. Hampir mustahil untuk melihat mereka pada waktu siang, mereka keluar dari tempat persembunyian mereka hanya pada waktu malam.

Setiap kumpulan mempunyai batas habitat yang jelas (kawasan di mana dia memburu) Batas-batas banyak sering saling menyentuh, tetapi tidak bertindih. Anda tidak boleh melanggarnya. Makanan memainkan peranan penting bagi haiwan ini, dan dia tidak berniat untuk berkongsi tempat berburu.

Jika, bagaimanapun, orang lain berani menyerang harta benda orang lain, pertarungan menantinya, akibatnya salah satu binatang itu dapat mati. Shrews sangat berani dan bersedia untuk memperjuangkan mangsa mereka bukan sahaja dengan saudara mereka, tetapi juga dengan kadal dan tikus.

Mereka memperlakukan wilayah mereka dengan berhati-hati. Dengan memakan serangga di kawasan kecilnya, mereka bergerak ke arah yang lain, meninggalkan yang sebelumnya selama beberapa hari untuk mengisi semula simpanan makanan di atasnya.

Makanan

Shrews mempunyai proses pencernaan yang aktif. Itulah sebabnya dia mencari makanan. hampir sepanjang masa dengan waktu rehat yang singkat... Hari mereka dibahagi bukan untuk malam dan siang, tetapi untuk berburu dan tidur.

Berbagai spesies individu mempunyai hari mereka sendiri: beberapa dibahagikan kepada 10 selang, yang lain sebanyak 78, iaitu, 78 kali haiwan itu tidur dan bangun untuk mendapatkan makanan.

Anda dapat melihat siaran langsung dalam video ini:

Pancut makhluk yang sangat rakus... Untuk mengekalkan suhu badan yang diperlukan (mereka berdarah panas), dan juga untuk mengisi bekalan tenaga yang diperlukan (shrews sangat mudah alih), proses pencernaan dengan pelepasan haba yang berterusan mesti berlaku secara berterusan, oleh itu mereka makan sejumlah besar makanan... Kadang kala jumlah makanan yang dimakan setiap hari melebihi berat badan mereka sendiri.

PERHATIAN! Haiwan itu dapat hidup sedikit tanpa makanan, pada musim panas hanya 8-10 jam, pada musim sejuk si mati mati tanpa makan selama lebih dari tiga jam.

Shrew, apa yang dimakan oleh haiwan ini? Makanan bergantung pada musim:

  • pada musim panas, makanan utama adalah pelbagai serangga: beruang, cacing, slug, ulat, kutu kayu... Sekiranya pengintip sangat lapar, pemangsa terbangun di dalamnya, dalam hal ini ia dapat menyerang tikus kecil (tikus). Individu akuatik memakan ikan kecil dan katak;
  • sangat sukar pada musim sejuk. Haiwan hampir tidak memecah tanah di bawah salji untuk sampai ke serangga, jangan menghina benih tanaman... Musim sejuk adalah masa lapar, oleh itu hanya sebilangan kecil yang tinggal untuk melihat kehangatan.

Manfaat dan keburukan

Kacau sangat bermanfaat bagi manusia.

Berkat hidungnya yang unik, mereka melonggarkan tanah di kebun dan kebun sayur.

Mereka memenuhkannya dengan oksigen di sepanjang jalan, memusnahkan pelbagai serangga dan larva berbahaya.

Namun, cerpelai binatang mungkin tidak menarik bagi pencinta rumput yang indah.

RUJUKAN! Shrews mampu memusnahkan sebilangan besar serangga berbahaya walaupun di tempat yang sukar dijangkau untuk serangga dan burung lain: di bawah batu, di bawah salji, di kedalaman liang.

Walaupun ahli cendawan berguna untuk kebun, kadang-kadang anda harus melawannya. Baca tentang cara memusnahkan orang yang cerdik di taman atau pondok musim panas anda di sini.

Anak-anak itu kelihatan comel dan gebu, tidak berbahaya bagi manusia, tetapi gigitannya boleh menyakitkan jangan cuba menangkap haiwan ini dan bawa ke tangan anda.


Tonton videonya: Cara Bicara Yang Berwibawa - Mario Teguh Success Video (September 2021).